Een plooi op je rug: hoe voorkom je dat?

Het is iets wat geen enkele bruid wil, maar toch zie je het vaak gebeuren: na het aandoen van de jurk zie je een diepe plooi in het midden van je rug. Of je nu een grote of een kleine maat hebt, het kan bij iedereen gebeuren. En meestal zie je het pas als je je foto’s krijgt. Maar gelukkig kun je het voorkomen! Wij vertellen je graag hoe. Hoe ontstaat het?
Een rugplooi ontstaan vaak door een combinatie van factoren:

- Je hebt misschien een wat minder stevige huid op je rug. Dat is vaak het geval als je slank bent, afgevallen bent of wat ouder wordt.
- Je hebt misschien een maatje meer, waardoor je misschien op je rug wat meer vet hebt.
- Je lingerie zit te strak
- Je jurk zit te strak
- of de jurk is niet goed aangedaan.

Wat gebeurt er? Een bruidsjurk zit altijd super aansluitend. Als je de jurk sluit, trek je de zijkanten naar elkaar toe om de rits of knoopjes dicht te doen. Je huid wordt hierdoor van beide kanten naar binnen gedrukt waardoor je een spleetje krijgt.

Hierboven zie je wat er gebeurt als je lingerie net iets te strak zit. 

Lees meer om te zien wat je ertegen kunt doen!

Hoe voorkom je het? Zo’n plooi op je rug wil je natuurlijk niet! En dat hoeft gelukkig ook niet.

1. Zorg ervoor dat je lingerie niet te strak zit. Een torselet zit altijd strakker dan de lingerie die je gewend bent, maar je huid mag er niet teveel overheen komen of plooien. Doe dan de lingerie een tandje losser. Ook als je aan de voorkant hierdoor iets meer ruimte krijgt. Je jurk corrigeert dat meestal prima. Je kunt ook kiezen voor een plakbh, dat werkt ook prima omdat de huid dan niet naar elkaar toegetrokken wordt.

  1. Zorg bij het aandoen altijd dat je huid weer even terug naar de zijkant gedaan wordt. Dat kun je niet zelf, dat kan alleen diegene die je helpt met aankleden. Die doet beide handen tussen je jurk bij de rits en beweegt ze naar de buitenkant waardoor je huid weer op zijn plek zit.
  2. Is je lingerie niet te strak en heeft de degene die je aankleedt je huid weer mooi naar de zijkant gedaan, maar heb je nog steeds een spleetje? Dan is de kans groot dat je jurk te strak zit aan de bovenrand. Vraag je coupeuse om dit iets uit te nemen. Niet teveel want dan kan de voorkant van je jurk open gaan staan.

Heb je een jurk met een rijglint? Oefen dan een paar keer in de winkel. Als hij bovenaan te strak getrokken wordt, krijg je ook een plooi terwijl dat helemaal niet nodig is!

Wat als je het van jezelf al hebt?
Sommige mensen hebben echter een spleetje van zichzelf. Dan kun je er niet veel aan veranderen. Eventueel kun je met fashiontape je huid naar de zijkant trekken en vast tapen. Maar dat zal misschien niet de hele dag blijven zitten.

Wat je wel kunt doen, is een jurk kiezen waarbij je er minder last van hebt. Je kunt bijvoorbeeld een jurk kiezen met een hoger kanten bovenlijfje, dan zie je er niets van. Camoufleren met lang haar of een sluier kan natuurlijk ook. Over het algemeen geldt dat je er bij een jurk met een lagere rug minder last van hebt, omdat de huid daar minder naar elkaar toegetrokken wordt. Bij strapless jurken heb je er sneller last van. Deze sluiten hoger aan de achterkant en er staat veel spanning op de bovenrand.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met dit artikel. Vraag altijd even aan degene die je aankleedt om erop te letten dat je geen plooi krijgt. Met deze tips komt het helemaal goed!

TOP